Veelgestelde vragen

V: Een dagboek is toch veel te persoonlijk om af te staan?

A: Er zijn mensen die één of meer dagboeken van zichzelf hebben – uit hun jeugd, hun schooltijd en/of actueel – maar die er, om wat voor reden dan ook, een goed heenkomen voor zoeken. Het Nederlands Dagboekarchief (NDA) in het Meertens Instituut is zo’n plek. Het kan natuurlijk ook gaan om een of meer dagboeken van een familielid dat is overleden. We krijgen ook regelmatig dagboeken uit een inboedel. Dagboeken waar eigenlijk niemand raad mee weet, maar die je ook niet zomaar wegdoet. Neem bij twijfel altijd contact met ons op, dus ook als u eraan twijfelt of het document iets voor het NDA is.

V: Wat voor soort documenten passen in de collectie?

A: Helaas is archiefruimte duur en schaars. Daarom moet het NDA/Meertens zich beperken tot het opnemen van dagboeken en memoires. Andere egodocumenten kunnen helaas geen plek krijgen in het archief. Bij twijfel kunt u ons acquisitieprofiel raadplegen of contact met ons opnemen.

V: Gaat het jullie om de documenten zelf of maken jullie een inventarisatie?

A: Wij verzamelen de originele documenten, met als doel ze te bewaren en toegankelijk te maken voor onderzoek en onderwijs.

V: Waar is de collectie ondergebracht?

A: Onze collectie is in november 2014 overgedragen aan het Meertens Instituut in Amsterdam, waar ze al sinds februari 2013 was gehuisvest. Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur. Het NDA maakt nu dus deel uit van een omvangrijke collectie met onder andere nog meer egodocumenten, maar ook boeken en tijdschriften over vele aspecten van het Nederlands en de Nederlandse volkscultuur. Sinds de verhuizing van het Meertens naar de binnenstad van Amsterdam is de collectie van het dagboekarchief, net als andere analoge collecties van het Meertens Instituut, ondergebracht in de archiefruimtes van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. Deze ruimtes voldoen aan de geldende eisen van klimaatbeheersing en veiligheid en zijn niet publiek toegankelijk. Wie de NDA-collectie wil raadplegen kan een afspraak met ons maken via email: info@dagboekarchief.nl.

V: Gaan jullie de inhoud van de dagboeken digitaliseren zodat alles straks op internet staat?

A: Nee, daar vinden we de inhoud te privacygevoelig voor. Wij laten de dagboeken door betrouwbare vrijwilligers lezen. Zij noteren op daarvoor bestemde formulieren waar het dagboek in grote lijnen over gaat, in welke tijd het geschreven is, welke trefwoorden je het in de computer mee kunt geven e.d. Deze informatie wordt vervolgens in een database gezet. Het gegevensbestand dat zo ontstaat kan vooralsnog uitsluitend onder toezicht van een medewerker van het Meertens Instituut of het NDA worden geraadpleegd. Het streven is wel de database te zijner tijd online aan te bieden voor geregistreerde gebruikers.

V: Bestaat de collectie uit bruiklenen of worden de documenten eigendom van het Meertens Instituut?

A: De documenten worden eigendom van het Meertens Instituut.  We maken gebruik van een schenkingscontract, waarin de afspraken worden vastgelegd. Ze zullen bijvoorbeeld nooit zonder meer uit de collectie worden afgestoten.

V: Hou ik inzagerecht in het dagboek/document dat ik aan het NDA heb afgestaan?

A: Ja, de schenker houdt te allen tijde inzagerecht.

V: Het NDA ontsluit de documenten aan de hand van formulieren. Hoe zit het daarbij met de privacy van de schrijver van het dagboek/egodocument?

A: Bij gebruik van de documenten als bronnen voor wetenschappelijk onderzoek gelden de procedures van het Meertens Instituut. Het Meertens is gecertificeerd met de Data Seal of Approval en streeft ernaar de collecties digitaal en de onderzoeksresultaten open access aan te bieden. Daarbij volgen we de Gedragscode voor gebruik van persoonsgegevens in wetenschappelijk onderzoek van de VSNU (Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten). Het Meertens Instituut werkt tevens conform de regels van de wet Bescherming Persoonsgegevens.”

V: Verzamelt het NDA ook digitale dagboeken en egodocumenten?

A: Ja, in principe zijn we ook daarin geïnteresseerd. Neem bij twijfel altijd contact met ons op.

V: En hoe zit het met blogs?

A: We onderzoeken deze mogelijkheid, maar de fysieke dagboeken en egodocumenten hebben momenteel onze prioriteit.

V: Is het Nederlands Dagboekarchief het enige dagboekarchief in Europa?

A: Nee, bepaald niet. Het eerste Europese dagboekarchief werd in 1984 in de Italiaanse plaats Pieve Santo Stefano opgericht, in 1992 volgde de oprichting van een dagboekarchief in het Franse Ambérieu-en-Bugey en in 1998 werd in de Zuid-Duitse stad Emmendingen het Deutsche Tagebucharchiv geopend, dat model stond voor het Nederlands Dagboekarchief. Inmiddels kennen ook Groot-Brittannië en Oostenrijk dagboekarchieven. Op 5 juni 2015 vindt op initiatief van het NDA in Amsterdam de oprichtingsvergadering van een netwerk van Europese dagboekarchieven plaats.

 

←HOME

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

RECENTE BERICHTEN

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)