Westlands oorlogsdagboek online bij Historisch Archief Westland

Jeane Zwinkels (geboren in 1910) heeft van 1939 tot 1945 in twee schriftjes bijgehouden wat er in Naaldwijk, in het Westland en in de wereld allemaal gebeurde. Zij was Rode Kruis-medewerkster. Haar dagboeken geven een mooi inkijkje in het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Naaldwijk en omgeving. Het Historisch Archief Westland heeft (met instemming van de familie) besloten het oorlogsdagboek integraal op zijn website te publiceren.
Jeane’s tekst is letterlijk overgenomen, dus inclusief schrijffouten.
U vindt het dagboek hier (klik).
Een fragment:

Woensdag 26 April ’44
De Americanen zijn geland op Ned. N. Guinea gevolgd door de geallieerde. Het bestuur burgerlijk is in Nederlandse handen. De Krim hebben de Russen maar Sebastopol is nog niet gevallen — Gisteren kwam er een oproep van het bestuur van de veiling om dringend te werken aan het indijken van de polders. Dus vandaag al de bazen er ook met hun schoppen erop uit. De landwacht was met 40 man versterkt en in de tuinen werden invallen gedaan, of er soms ook
iemand niet was. Bij Janus waren er wel 4 vertegenwoordigd.
Vrijdag zijn we naar de verjaardag van Jo geweest. Toontje mee en zijn tot 4 uur gebleven is me een mooi stel geweest hoor. We hebben de bloementjes buiten gezet. Riek van ome Bert is zaterdag gestorven. 21 jaar heel erg voor die mensen.

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)