Verschijnt ca. 3x p.j.

Thema-avond Dag van het Dagboek – 12 juni

12 juni is de Dag van het Dagboek, weet u nog?

Het Nederlands Dagboekarchief organiseert op donderdag 12 juni a.s. een bijzonder avondprogramma, vanaf 19.00 uur in de pastorie van de Dominicuskerk, Spuistraat 12 te Amsterdam. U bent van harte uitgenodigd!

De avond staat in het teken van eten en voedsel in Nederlandse dagboeken en brieven. De huidige hausse aan kookprogramma’s op de televisie, al dan niet gepresenteerd door gerenommeerde chef koks, doet bijna vergeten dat ‘haute cuisine’ tot aan de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw voorbehouden was aan de bovenste lagen van de Nederlandse maatschappij. Voor grote delen van de Nederlandse bevolking was voedsel lange tijd niet veel anders dan een noodzaak, waaraan bovendien dikwijls gebrek was. Dat wil echter niet zeggen dat voedsel niet altijd voor iedereen ook een symbolische functie heeft gehad: een middel om vriendschappen te bezegelen en te onderhouden, om sociale gerechtigheid af te dwingen (denk aan het aardappeloproer in Amsterdam), om sociale omgang in goede banen te leiden en om de sociale positie te bevestigen. Op 12 juni ligt de nadruk op egodocumenten van ‘gewone’ mensen: op hun omgang met voedsel en met maaltijden en de betekenis daarvan voor hun dagelijkse leven.
Dag_van_het_Dagboek_thema_1.13e326fDag_van_het_Dagboek_thema_2.1

Het volledige programma vindt u hier (klik), maar we verklappen alvast dat er relevante passages worden voorgelezen uit verschillende dagboeken uit onze collectie. Ook worden er twee bijzondere lezingen gegeven: door Susanne Neugebauer, archivaris en voorzitter van het bestuur van het Nederlands Dagboekarchief, en door Margriet de Roever, publicist en archiefonderzoeker, en co-auteur van het Grachtengordelkookboek, dat najaar 2014 verschijnt. Na afloop is er gelegenheid om een glaasje te drinken.

Aanmelden is noodzakelijk
De entree is gratis, maar wilt u zich wel uiterlijk voor 5 juni aanmelden? Dat kan door een mail te sturen naar info@dagboekarchief.nl. Let op: het aantal plaatsen is beperkt!

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA! Uw steun is zeer welkom.
Meld u aan als vriend(in)