Tentoonstelling in het Museum of Childhood

Voor wie van plan is binnenkort een trip naar Londen te maken, is hier een leuke tip. In het Victoria & Albert Museum of Childhood is t/m oktober een tentoonstelling ingericht van dagboeken en andere egodocumenten die inzicht bieden in het leven van kinderen en tieners op bepaalde momenten in de geschiedenis. De documenten dateren uit de periode 1813-1996 en zijn afkomstig uit het archief van The Great Diary Project.  Er staan bijvoorbeeld verhalen in over lichamelijke straffen en wandluizen op kostscholen tijdens de Napoleontische oorlogen. Ook zijn er dagboeken van Amerikaanse scouts uit het begin van de twintigste eeuw, en gecodeerde verslagen van onbesuisd gedrag van jongeren tijdens de Blitz, de Duitse bombardementen op Engeland in 1940-’41. Uit dergelijke privé-documenten klinken als het ware unieke, individuele stemmen op, die je laten ervaren hoe er in bepaalde tijden over bepaalde zaken werd gedacht.

Irving Finkel, oprichter van The Great Diary Project.

Irving Finkel, oprichter van The Great Diary Project.

The Great Diary Project is in 2011 van start gegaan met een privé-collectie egodocumenten van Dr. Irving Finkel. Deze historicus verzamelde jarenlang allerlei afgedankte dagboeken in zijn kantoor in het British Museum – hij noemde zichzelf ook wel “diary rescuer” (dagboekredder). De collectie is intussen flink uitgebreid en is nu onderdeel van het Bishopsgate Institute. In een interview in The Independent van 7 mei 2014 zegt Finkel dat ieder dagboek een waardevolle bron vol bijzondere details is. Alle aspecten van het menselijk leven zitten erin, en de vermeldingen zijn nog gedateerd ook, wat heel prettig is voor toekomstige historici.

Wat mensen in hun dagboeken schrijven mag aanvankelijk soms banaal en oninteressant lijken, maar kan later van grote betekenis blijken te zijn. De meeste dagboekschrijvers geven helaas niet aan wat er na hun dood met hun dagboeken moet gebeuren. En nabestaanden gooien de dagboeken vaak weg, soms uit onverschilligheid, soms om te voorkomen dat nieuwsgierige buitenstaanders ze onder ogen krijgen. Daarom is het goed dat er tegenwoordig in veel landen dagboekarchieven zijn waar mensen dagboeken, briefwisselingen e.d. die ze niet zelf willen bewaren, kunnen onderbrengen.

 

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

RECENTE BERICHTEN

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)