Geslaagde Dag van het Dagboek

door Nina Wijsbek
Afgelopen 12 juni, op de verjaardag van ’s werelds bekendste dagboekschrijfster Anne Frank, was het de Dag van het Dagboek. Het Nederlands Dagboekarchief wilde deze dag natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan en organiseerde daarom voor het eerst een bijzondere thema-avond in de Dominicuskerk te Amsterdam. Ondanks de warmte in de zaal was het een groot succes.
Zo’n 50 mensen hadden zich aangemeld voor de avond, die begon met een aantal liederen van ons ad-hoc koor-zonder-naam. Uit het gevarieerde programma bleek dat het centrale thema – eten en voeding in dagboeken en andere egodocumenten – vele verschillende invalshoeken kent.

Margriet de Roever over het Grachtengordelkookboek

Margriet de Roever

Zo hield archiefonderzoekster en publiciste Margriet de Roever een interessante lezing over handschriften met recepten en aantekeningen over eten uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw. Haar fascinerende bronnenmateriaal verzamelde zij tijdens haar werk als co-auteur van het Grachtengordelkookboek, dat dit najaar verschijnt. Na afloop had zij nog een verrassing voor vrijwel alle gasten: een exemplaar van het boekje Koken in moeilijke tijden – Een vrolijk oorlogsboekje.

Susanne Neugebauer over Lizzy van Dorps kampkookboek

Susanne Neugebauer

De tweede lezing, van Susanne Neugebauer, voorzitter van het bestuur van het Dagboekarchief en archivaris en docent aan de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam, was even boeiend als aangrijpend. Onderwerp was het kampreceptenboek van Lizzy van Dorp (1872-1945), rechtsgeleerde en Nederlands eerste vrouwelijke econoom. Dit kookboek, genomineerd voor (archief-)Stuk van het Jaar 2013, kreeg Lizzy van Dorp in 1944 cadeau op haar 72e verjaardag, tijdens haar verblijf in een Jappenkamp op Java. De recepten eruit zullen dan ook nooit gekookt zijn. Zij werden neergeschreven uit verlangen naar eten. Er was in de kampen immers vrijwel constant te weinig voedsel.

Rob van Essen

Dagboekvoorlezer Rob van Essen

Bijzonder trots waren we dat we tijdens de thema-avond uit zes dagboeken en memoires uit onze eigen collectie korte fragmenten konden voorlezen die te maken hadden met eten, drinken, koken of recepten. De fragmenten werden van een historische context voorzien door Monica Soeting en illustreerden dat eten meer is dan voeding tot je nemen. Want: hoe mensen omgaan met eten, hoe zij schrijven over eten is een essentieel onderdeel van hun identiteit en zegt iets over hun cultuur, normen en waarden en de tijd waarin ze leven.

De avond werd om 10.00 uur afgesloten met een glas wijn en een toegift van het koor. Heeft u de avond gemist? Geen zorgen; deze eerste thema-avond was zo’n succes dat we volgend jaar op de Dag van het Dagboek zeker weer iets gaan plannen.

Ad-hoc koor Dag van het Dagboek

Het koor zong prachtig!

Foto’s: Lisa Wijsbek

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

RECENTE BERICHTEN

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)