Engelse militaire dagboeken uit WO I gedigitaliseerd

Dit jaar is het een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In het kader van de herdenking hebben de Britse National Archives een belangrijk digitaliseringsproject opgezet. Het project heet First World War 100Alle eenheden van het Britse leger waren verplicht om schriftelijk verslag te doen van hun dagelijkse activiteiten in de oorlogsjaren. Die verslagen — ongeveer anderhalf miljoen bladzijden — waren sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in de archieven te raadplegen, maar half januari is een deel ervan openbaargemaakt op internet, en het is de bedoeling dat de rest in de loop van dit jaar volgt.  Vijfentwintig vrijwilligers hebben de afgelopen maanden al duizenden documenten gescand. Op dit moment staan er 1.944 dagboeken online. De documenten vertellen in detail over hoe drie cavalerie- en zeven infanteriedivisies die in het begin van de oorlog waren ingezet, hun dagen doorbrachten. Ze gaan over de angstige eerste oorlogsdagen toen er hevig gevochten werd aan de Marne en de Aisne, maar ook over rugby- en touwtrekwedstrijden die na afloop van de veldslagen werden georganiseerd. Let wel, dit zijn doorgaans geen privédagboeken van militairen.
screenshot

Het is natuurlijk veel werk om zulke grote massa’s tekst toegankelijk te maken voor onderzoek. Tegelijk met het digitaliseringsproject van de National Archives  is er daarom een online crowdsourcing project gestart:  Operation War Diary. Hierbij wordt er een beroep gedaan op vrijwilligers om te helpen de inhoud van de teksten te indexeren met behulp van tags.

Privédagboeken en andere egodocumenten uit de Eerste Wereldoorlog zijn te vinden op een andere website, FirstWorldWar.com. Daaronder bijvoorbeeld ook brieven naar huis van militairen.

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

RECENTE BERICHTEN

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)