Verschijnt ca. 3x p.j.

Dagboeken in de media

auteur: Mirjam Nieboer
Pas als je erop gaat letten, merk je hoe vaak dagboeken een rol spelen in nieuwsberichten en artikelen. Een bekend voorbeeld is natuurlijk het gesteggel rond de rechten op de nalatenschap van het dagboek van Anne Frank dat in deze tijd weer oplaait vanwege de toneelvoorstelling ‘Anne’ die 8 mei in première gaat. Maar er zijn talloze andere voorbeelden. In 2007 kwam de dood gewaande Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer in het nieuws omdat er dagboeken van haar waren gevonden in de Colombiaanse jungle. Tot opluchting van haar familie bleek ze nog in leven te zijn en onderhield ze via haar dagboeken (eenzijdig) contact met Nederland.
Tot en met 31 mei is op tv de documentaireserie ’14-18: Dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog’ te zien (hollanddoc.nl). “In deze internationale productie komt het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog dichtbij door het te vertellen aan de hand van de lotgevallen van individuen. Via gedramatiseerde scènes, gebaseerd op dagboeken en correspondentie, komt de oorlog tot leven”, aldus de producenten.
Het is een van de redenen waarom het Nederlands Dagboekarchief is opgericht. Dagboeken brengen de geschiedenis heel dichtbij en maken haar persoonlijk. geheim vogeldagboek
In Trouw van 19 april jl. ten slotte stond een groot artikel over de onlangs bij de Vogelbescherming verschenen uitgave Geheim vogeldagboek 1940-1945. In het boek staan dagboekfragmenten van vier jonge Haagse vogelaars in de Tweede Wereldoorlog, die de natuur en dan vooral het vogelleven in hun omgeving beschrijven, en daarbij bijna terloops melding maken van bombardementen, angst, verzet en honger. Het boek is samengesteld door Henk Kortekaas en Hans Peeters en te koop via vogelbeschermingshop.nl.

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA! Uw steun is zeer welkom.
Meld u aan als vriend(in)