Verschijnt ca. 3x p.j.

Dagboekarchief goes international

In Wenen is vorige week de 3e International Auto/Biographical Association Conference Europe gehouden. Daar kwamen onderzoekers uit Europa, maar ook de VS, Australië, Canada en Azerbeidjaan bijeen die zich bezighouden met het genre life writing. Ook vertegenwoordigers van diverse Europese dagboekarchieven waren aanwezig. Behalve Nederland hebben bijvoorbeeld ook Duitsland, Frankrijk, Italië en Madeira een dagboekarchief. Engeland heeft in Londen het Great Diary Project en in Liverpool het Archive of working-class writing.

De conferentie werd bijgewoond door Monica Soeting en Susanne Neugebauer, oprichter resp. voorzitter van de Stichting Nederlands Dagboekarchief en beiden experts op het gebied van life writing.

Voorafgaand aan de conferentie lichtte Monica Soeting als journal manager van het in 2011 opgerichte “European Journal of Lifewriting” de mogelijkheden van dit digitale tijdschrift als medium voor life writing-onderzoek toe aan een gehoor van onderzoekers van de Universiteit Wenen. Deze universiteit kent meerdere instanties op het gebied van egodocumenten, zoals de Afdeling Dokumentation lebensgeschichtlicher Aufzeichnungen, de Sammlung für Frauennachlässe en het tijdschrift L’Homme. Europäische Zeitschrift für Feministische Geschichtswissenschaft”.

20131031_171345-kl1

Een dagboek uit de collectie Frauennachlässe Wien, bijgehouden in kasboeken

20131031_163045-kl

Een ander dagboek uit de collectie Frauennachlässe Wien had een kaft dat versierd was met treintickets.

Aansluitend mochten deelnemers verschillende egodocumenten uit de collectie Frauennachlässe bekijken en ontstond een interessant gesprek over acquisitie, ontsluiting, presentatie en wetenschappelijk gebruik van deze Weense variant van het Nederlands Dagboekarchief.
Op de conferentie is ook informatie verzameld over andere organisaties die zich bezig houden met verzamelen en onderzoeken van egodocumenten. Deze informatie wordt via het “European Journal of Lifewriting” beheerd en is te vinden onder deze link.

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA! Uw steun is zeer welkom.
Meld u aan als vriend(in)