Verschijnt ca. 3x p.j.

FOTO's

‘Milord’ (dagboekfragment, 21 juni 1960)

‘Milord’ zingt door m’n hoofd, nog altijd de betoverende wijs en de poetische woorden, die goddomme door een stelletje Hollandse grutters niet goed genoeg bevonden werden voor onze oren; voor onze oren, die elke dag van de week gevuld worden met brommergeraas, schreeuwmuziek, geblèr, gekrijt, toespraken door gillende luidsprekers vanuit de grachten, vanaf de pleinen, en drilboren in elke buurt die zich wat respecteert, en zinloze liedjes en de modernste ‘tophits’ van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. En àls we dan nog niet helemaal afgestompt zijn en nog een laatste beetje smaak hebben overgehouden… Niet goed genoeg!! Toen ik ‘Milord’ voor de eerste keer in ‘t Nederlands hoorde (en ongelooflijk goed gezongen), sprongen de tranen me in de ogen. En elke volgende keer (in ‘t Frans dan) opnieuw. En dat is een eer, die meestal alleen Beethoven te beurt valt… Ziehier de afgekeurde woorden:
"Ik ben voor jou, Milord, een stukje van de straat, dat als het donker wordt, de vensters open laat -- Maar als je eenzaam wordt, moe van 't gelukkig zijn, kom dan bij mij, Milord: Dan sluit ik het gordijn..."
Ik spreek vol mededogen de absolutie uit over de zéér zwarte zielen, die hierin iets lelijks hebben gevonden.

(Uit dagboek van L., collectie NDA)

In 1960 scoorde Corry Brokken een nummer 1-hit in Nederland met het nummer Milord, dat in de Franstalige uitvoering van Edith Piaf al eerder bekend was geworden. In de hitparade van Foon stond Brokkens uitvoering in totaal 16 weken op de eerste plaats. De Nederlandse tekst was van Willy van Hemert. Het lied (over een prostituee) werd in het conservatieve Nederland van 1960 door sommigen als aanstootgevend ervaren.

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA! Uw steun is zeer welkom.
Meld u aan als vriend(in)