Sport in dagboeken

Veel belangstellenden hebben het afgelopen weekend met enorm veel spanning naar de Formule 1 wedstrijd hebben gekeken. Het resultaat bracht veel vreugde teweeg. Max heeft gewonnen! In  hoeveel dagboeken zal dit ’s avonds zijn opgeschreven, met vlaggetjes en raceautootjes erbij getekend wellicht? Onlangs kregen we vragen binnen van dagboekbelangstellenden of zich ook sportdagboeken in het dagboekarchief bevinden. We zijn dat eens gaan bekijken aan de hand van de informatie die we nu digitaal beschikbaar hebben.

Er zijn inderdaad dagboeken in de collectie waar sport een rol in speelt. Er zijn zelfs ook enkele dagboeken die geheel gewijd zijn aan sport. Een voorbeeld hiervan zijn dagboeken in het teken van sportuitslagen of geheel beplakt met krantenartikelen gericht op sport. Ook wandeldagboeken bevinden zich in het archief. Tegenwoordig worden er veel individuele sportlogboeken bijgehouden. Vaak zijn deze te vinden in de vorm van bijvoorbeeld trainingsapps maar er zijn zeker ook nog schrijvers die hun ervaringen en belevenissen op papier zetten. Uiteraard zijn dagboeken over sport en spel voor het archief heel waardevol. Niet alleen hoe iemand de sport ervaart maar ook waarom iemand sport. Voor de een is het een uitlaatklep, een ander sport om gezondheidsredenen of doet het beroepsmatig. Ook de sfeer er omheen kan een onderzoek waard zijn. Hoe ervaar je bijvoorbeeld de sfeer tijdens een groot sportevenement zoals de Dam tot Dam loop of hoe is het contact met medesporters?

Heb je een of meer dagboeken thuis waar je geen raad mee weet? Of wil je juist onderzoek doen naar dagboeken? Neem dan contact met ons op via ons e-mail adres info@dagboekarchief.nl

Tekst en foto: Meertens Instituut Amsterdam / Nederlands Dagboekarchief Amsterdam

 

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

RECENTE BERICHTEN

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)