Verschijnt ca. 3x p.j.

Nederlands Dagboekarchief: 12 jaar!

Het Nederlands Dagboekarchief bestaat dit jaar alweer 12 jaar. Een lange tijd en ongelooflijk als we eraan terugdenken hoe het begon en waar we nu staan. In 2009 werd het Nederlands Dagboekarchief opgericht door Mirjam Nieboer en Monica Soeting. Mirjam beschikte over een verzameling van 37 dagboek-agenda’s van de overleden grootvader van haar man en zocht naar een goed onderkomen voor de bijzondere collectie. Mirjam en Monica ontmoetten elkaar via hun gedeelde interesse voor het Duitse Dagboekarchief in het Zuid-Duitse plaatsje Emmendingen. Ze vonden dat het tijd werd voor een Nederlands Dagboekarchief. Door een artikel in een landelijke krant kwamen de eerste dagboeken binnen. Die werden in eerste instantie op zolder bewaard. Het werd lastig om de steeds groter groeiende collectie nog op een verantwoorde manier onder te brengen en daarom werd er gezocht naar een nieuwe locatie, wat uiteindelijk in 2013 tot de samenwerking met het Meertens Instituut leidde.

Het grote voorbeeld voor het Nederlands Dagboekarchief is het Deutsche Tachebucharchiv in Emmendingen. Het Nederlands Dagboekboekarchief is daarnaast ook nauw verbonden met andere vergelijkbare instellingen in Europa zoals het Archivio Diaristico Nationale in Pieve Santo Stefano in Italie, de Franse Vereniging pour l’autobiographie et le Patrimoine Autobiographique van Ambérieu-en-Bugey in Frankrijk, de Sammlung Frauennachlässe aan de Universiteit van Wenen en The Great Diary Project in Londen. Op initiatief van het Nederlands Dagboekarchief is op 5 juni 2015 een bijeenkomst gehouden om een netwerk van Europese Dagboekarchieven en collecties (EDAC) op te richten. Het doel van dit netwerk is het uitwisselen van informatie, ervaringen en ‘best practices’ bij het verzamelen en archiveren van egodocumenten. Transcriptie en digitalisering zijn belangrijke Europese thema’s. Zo wordt er gedacht over het koppelen van de databases om de onderlinge uitwisseling van en onderzoek in de diverse archieven mogelijk te maken.

We hopen dat het in de komende lentemaanden eindelijk weer mogelijk wordt om op deze plek regelmatig een inkijkje te geven in de individuele collecties van het Nederlands Dagboekarchief. Helaas zijn wij hiervoor afhankelijk van de versoepeling van de coronamaatregelen omdat we hiervoor ook de collectie in fysieke vorm uitgebreid willen raadplegen. Maar ook als dat niet lukt, zijn er genoeg onderwerpen om over te kunnen schrijven. Dus in: tot gauw!

Foto: Oprichtingsbijeenkomst EDAC op 5.6.2015 in Amsterdam
©Saskia Janssen Nederlands Dagboekarchief

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)