Verschijnt ca. 3x p.j.

Liefdesbrieven

Het gebeurt tegenwoordig niet zo vaak meer: het schrijven van een handgeschreven liefdesbrief. In vroegere jaren was dit wel het geval. Ook het dagboekarchief beschikt over diverse collecties  liefdesbrieven. Geliefden op afstand en heel dichtbij, ze klommen maar al te graag in de pen. Het schrijven van een brief was niet altijd eenvoudig. Hoe kon je een brief het beste beginnen en hoe zou de ander reageren? Uit vele brieven is dan ook op te maken dat de ander na het verzenden van de brief al snel nerveus zat te wachten op een antwoord. En dat kon wel even duren! Lange afstandsbrieven deden er soms wel weken over, je kunt dan denken aan militairen en zeelieden die waren uitgezonden. Opvallend is dat sommige geliefden elkaar heel vaak schreven. Ze deden voor het huidige mailverkeer niet onder. Een dagelijkse brief van meerdere kantjes was geen uitzondering.

Soms werden de brieven versierd met bloemetjes, hartjes of een ander liefdessymbolen. Maar er werden ook andere zaken meegestuurd: foto’s of een haarlok. Veel liefdesbrief-collecties bestaan naast brieven uit telegrammen. Geliefden stuurden elkaar op bijzondere dagen vaak een telegram, iets wat we in de tegenwoordige tijd ook niet meer kennen.

Heeft u ook een bijzondere collectie liefdesbrieven of dagboeken waar u een goed heenkomen voor zoekt?  Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Omdat het Meertens Instituut helaas nog gesloten is vanwege de coronasituatie, zijn wij het beste te bereiken via e-mail: info@dagboekarchief.nl

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)