Geboortedagboeken

Pas geleden kwam ik in het archief een heel oud geboortedagboek tegen. Het dagboek bestond uit losse bladen, allen voorgedrukt met een afbeelding en/of print. Het geheel is afkomstig uit 1921.

In vroegere jaren werden er vaak handgeschreven geboortedagboeken bijgehouden. Omdat dit dagboek bestaat uit losse bladen en bij elkaar gebonden was met een strik, was het eenvoudig om er naar verloop van tijd zelf nog extra bladzijden met dagboekverhalen aan toe te voegen.

In het dagboek werd bijna alles vastgelegd: de lengte, het gewicht, de groeiontwikkeling, de bewegingen, eerste woordjes en de komst van het eerste tandje. Een verzameling van aantekeningen en herinneringen uit het jonge leven. Veel herinneringen verdwijnen op termijn gedeeltelijk of zelfs geheel uit je geheugen. Helemaal in situaties waarin er veel op je afkomt. Het dagboek was de ideale manier om alles vast te leggen.

Ook werd er bijvoorbeeld genoteerd wat de naam van de huisarts was, de naam van de verpleegkundige(n) en eventueel ook de naam van de geestelijke als de baby werd gedoopt.

De dagboeken werden geïllustreerd met foto’s, het originele geboortekaartje, felicitatiekaarten, gedichten, zelfgemaakte tekeningen/schilderijen, brieven en telegrammen met gelukwensen en raadgevingen, vaak nog in de originele envelop met postzegel of telegramzegel.

In sommige gevallen waren de dagboeken ook voorzien van een haarlokje in een piepkleine envelop. Ook voet-en handafdrukken en een foto van het geboortehuis werden vaak toegevoegd.

Ook vandaag de dag houden jonge ouders geboortedagboeken bij. Dat gebeurt in verschillende vormen. Vaak digitaal, maar de geschreven dagboekvorm komt ook zeker nog voor.

 


Tekst : Kim, vrijwilliger Meertens Instituut Amsterdam / Nederlands Dagboekarchief Amsterdam

Foto’s : Meertens Instituut Amsterdam / Nederlands Dagboekarchief Amsterdam

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)