Een mooie herinnering

Een paar weken geleden mocht ik voor het eerste na vele maanden weer naar het Meertens Instituut toe. Bij binnenkomst zag ik alle aantekeningen liggen die ik voor de sluiting van de gebouwen had achtergelaten. Even sloeg de onzekerheid toe. Kan ik ze na al die maanden nog wel plaatsen? Gelukkig ging het inwerken verrassend goed en heeft alles weer een plek gekregen, in mijn hoofd én op mijn bureau. Vorige week was het eindelijk weer mogelijk om de eerste nieuw binnengekomen dagboekcollectie in te schrijven. De collectie bestaat uit een groot gebonden en gedrukt boek met dagboekteksten en foto’s. Via deze weg geef ik graag een inkijkje in deze collectie.

De auteur van het dagboek, ik noem hem Norman, leed aan de ziekte Alzheimer. Voor dat hij deze ziekte kreeg was schrijven een van zijn passies. Nu hij dit zelf niet meer kon en de ziekte steeds meer bezit van hem nam, besloten zijn kinderen een dagboekschrift bij te houden. Zij vonden het belangrijk om informatie over Norman met elkaar uit te wisselen. Iedereen kon op deze manier lezen hoe het ging, waar iemand tegen aanliep, wat er bijvoorbeeld op een bepaald moment was voorgevallen en wat de planning en wensen waren voor de komende tijd. Ook anderen, zoals familieleden, zorgpersoneel, kennissen, vrienden, waren welkom om iets in het schrift te schrijven. Het geheel groeide uit tot vele honderden aantekeningen met foto’s en zelfs toegevoegde video’s. Helaas is Norman overleden. Het viel de nabestaanden te zwaar om alle dagboekverhalen verloren te laten gaan. Zo ontstond het idee om het geheel te bundelen tot een mooi in kleur gedrukt dagboek.

Het Dagboekarchief kan overigens niet alle in druk uitgegeven dagboeken aannemen. Een van de selectiecriteria is dat het boek niet is uitgegeven en dus niet in de boekhandel te koop is. Een in eigen beheer gedrukt dagboek mogen wij wel aannemen. Voor onderzoekers kan het dagboek van en over Norman zeker van waarde zijn.

De schenkers van dit dagboek hebben aangegeven vanwege privacyoverwegingen niet met volledige naam vermeld te willen worden. Vandaar dat ook de naam van de Norman fictief is. Hierdoor is het ook niet mogelijk om een foto van het dagboek te plaatsen. Daarom doe ik er dit keer een foto van de Oudezijds Achterburgwal bij waar het Meertens Instituut gevestigd is.

Foto : Meertens Instituut / Nederlands Dagboekarchief

 

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

RECENTE BERICHTEN

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)