De grote rol van dieren in dagboeken

Gisteren was het 4 oktober, dierendag. In veel collecties van het Nederlands Dagboekarchief spelen dieren ook een grote en belangrijke rol. Zo zijn er dagboeken waarin verschillende dieren, met name huisdieren, worden beschreven. Soms zijn ze afgebeeld op de kaft of op bijvoorbeeld enveloppen, boekenleggers en postzegels die in het dagboek zijn geplakt.

In een van de collecties bevindt zich zelfs een dagboek dat geheel gewijd is aan een hond, een Schnauzer. Een dagboek over het leven van een hond dus. Het dagboek is geschreven rond 1980. In de eerste instantie werd er over de hond geschreven maar niet veel later veranderde dit in teksten geschreven aan de hond. Je ziet in het dagboek duidelijk dat er een maatschappelijke verandering plaatsvond in de jaren 80 met betrekking tot huisdieren. Ze werden niet meer gezien als alleen huisdieren maar als echte gezinsleden. De auteur van het dagboek wil na het overlijden van haar geliefde Schnauzer hem graag laten cremeren. In deze periode is dat nog zo nieuw dat de dierenarts dit nog niet eerder bij de hand heeft gehad. Het hele proces van afscheid nemen en de crematie wordt uitgebreid beschreven. Ook andere onderwerpen komen in het dagboek aan de orde zoals: de puppy-jaren, de eetgewoontes en allerlei eigenschappen van de hond, vrienden en vijanden en het gemis van zijn aanwezigheid na zijn overlijden.

Voor het Meertens Instituut, waar het Nederlands Dagboekarchief onderdeel van is, hebben dieren ook een bijzondere betekenis. Taalonderzoeker Leonie Cornips doet sinds een aantal jaren onderzoek naar communicatie in het dierenrijk. Dat betekend dat er in de Meertens- bibliotheek ook boeken op dit gebied te vinden zijn.

Dieren kunnen op een nog heel andere wijze een rol spelen in dagboeken. Neem nou de beer van een schoolklas, die ieder weekend bij een ander kind uit logeren ging. De ouders hielden daar een dagboek van bij. De basisschoollerares op wier initiatief dit gebeurde, heeft de zo ontstane reeks dagboeken van deze logeerbeer, Roos genaamd, aan het Nederlands Dagboekarchief geschonken. Voor ieder die het leuk vind om hier meer over te lezen, hierbij de link naar dit blog: https://www.dagboekarchief.nl/aanwinsten-2/dagboekarchief-krijgt-dagboeken-beer/
(  Dagboekarchief krijgt dagboeken van een beer )

       

Tekst: Kim, vrijwilliger Meertens Instituut Amsterdam / Nederlands Dagboekarchief Amsterdam
Foto’s: Meertens Instituut Amsterdam / Nederlands Dagboekarchief Amsterdam

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

RECENTE BERICHTEN

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)