Beatles

Het is druk bij het Dagboekarchief! Al zeggen velen: maak je niet zo druk, toch wil je zoveel mogelijk op een dag doen, zodat alle collecties over een niet al te lange termijn een plek krijgen in de catalogus. Hoe leuk is het niet als collecties toegankelijk zijn, zodat onderzoekers en andere geinteresseerden er iets aan hebben.

De laatste weken is er veel werk verricht aan de ‘Meertens-archieven’ waar het Dagboekarchief er een van is. Ik werk ook voor de andere Meertens-archieven. We konden flink wat nieuwe collecties inschrijven en toevoegen aan de bestaande collecties. De afgelopen tijd waren dat bijna alleen collecties gericht op muziek, bestaande uit bladmuziek, liedboekjes en liedbladen. Na enige weken, vandaag weer een nieuw binnengekomen dagboekcollectie opgepakt. Toeval bestaat niet, zegt men. Bij het openen van het dagboek opnieuw muziek! De Beatles deze keer. De dagboekschrijfster is duidelijk fan, zo blijkt onder andere uit het volgende citaat:

En nu romantiek. Yhea, yhea, yhea. George Chakiris heeft afgedaan. Zijn foto hangt nog boven m’n bed, want 1 ding is zeker, knap is-t-ie. Nou zijn de Beatletjes aan de beurt. Ik moest niets van ze hebben, tot ik hun eerste film ‘’A hard day’s night’zag.

Ook de film The West Side Story maakt diepe indruk op de schrijfster:

Het is nu vijf uur. Gisteren heb ik maar niet geschreven, want ik was helemaal overstuur. ‘’West side story’’ was zo zielig! Tony is erg zielig om het leven gekomen, daardoor kwam het dat ik helemaal overstuur was.

In veel dagboeken kom je herkenning tegen. Zo herinner ik mezelf ineens hoe overtuur ik zelf was (en nog ben) tijdens de scene waarin ET en Elliot afscheid van elkaar nemen of het mooie weerzien tusssen Jack en Rose aan het einde van de film de Titanic.

Heb je ook een dagboekcollectie en zou je deze aan een archief willen schenken, schroom dan niet om contact met ons te zoeken. We kijken graag mee of je collectie past binnen het dagboekarchief. Je kunt ons het beste mailen: info@dagboekarchief.nl
Mocht je het leuk vinden om dagboeken te lezen: iedere maand organiseert het dagboekarchief een lezersdag. Wil je hier meer informatie over of je hiervoor aanmelden, laat het ons dan vooral weten via het eerder genoemde mailadres.

Tekst en foto’s: Meertens Instiuut Amsterdam / Nederlands Dagboekarchief Amsterdam

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

RECENTE BERICHTEN

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)