Inkijkje in het Dagboekarchief

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Hopelijk een jaar vol liefde, geluk en gezondheid. Ook kijken we weer uit naar alle mooie en bijzondere nieuwe collecties. We dachten dat het leuk zou zijn om het nieuwe jaar te beginnen met een inkijkje in het archief. Het schenken van dagboeken en ego documenten is voor de schenker vaak een emotionele gebeurtenis. Een document waar je je ziel en zaligheid in hebt gelegd of een document(en) verbonden aan een dierbare. Het is dan fijn om te weten waar de collecties terechtkomen en wat ermee gebeurt.

Als u een collectie aan het Dagboekarchief wilt schenken volgt er na het eerste contact meestal een afspraak met een van de medewerkers. Samen met de schenker wordt gekeken of de collectie in het Dagboekarchief past. Als dat inderdaad het geval is, volgt de overdracht. Een collectie kan op afspraak worden gebracht bij het Meertens Instituut of de collectie wordt opgehaald. Na het bespreken van de collectie, het tekenen van de overeenkomst en een formulier met kerngegevens, wordt de collectie gestald in een speciale kamer in het Spinhuis, het Oost Indisch Huis of het Bushuis. Alle drie de gebouwen bevinden zich in de binnenstad van Amsterdam. Bij het schenken van een collectie kan de schenker bepaalde wensen aangeven, zoals: mag de volledige naam in de database vermeld worden of liever alleen met initialen of geef hij/zij goedkeuring dat de collectie gebruikt wordt voor bijvoorbeeld een tentoonstelling? Vanwege de grote toestroom van collecties kunnen die  vaak niet direct worden ingeschreven, maar dit gebeurt uiteraard zo spoedig mogelijk. De collecties worden ieder apart ingeschreven in de database van het Meertens Instituut en worden nadien voorzien van een eigen inventarisnummer(s). Vaak worden eventuele aanwezige paperclips, nietjes, plastic hoesjes verwijderd omdat die op termijn de documenten zouden kunnen aantasten. Na inschrijving wordt het geheel verpakt in zuurvrije dozen. Daarna gaat de collectie op transport naar het IISG waar ze worden bewaard in een speciaal afgesloten geklimatiseerd depot.

Buiten de coronatijd vindt eenmaal per maand een lees dag plaats. Deze bijeenkomsten worden gehouden in het gebouw van het IISG in Amsterdam. Ruim dertig vrijwilligers komen dan de dagboeken en ego documenten lezen. Zij vullen leesverslagen in die vervolgens worden toegevoegd aan de database.

Ik hoop dat ik met dit blog een inkijk in het proces heb kunnen geven. Vanwege de corona situatie zijn er momenteel geen leesdagen, maar we hopen deze dit voorjaar weer te kunnen oppakken. Mocht u het leuk vinden om ook lezer te worden, aanmelden is altijd mogelijk via ons e-mail adres info@dagboekarchief.nl

Foto’s : Nederlands Dagboekarchief en Meertens Instituut Amsterdam
Klik op een bovenstaande foto voor het album

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

RECENTE BERICHTEN

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)