Dagboeken van ver

Al tijden lang krijgen we aanbiedingen binnen vanuit de hele wereld. Vaak zijn het schrijvers die bijvoorbeeld geëmigreerd zijn en dagboeken hebben uit de jaren dat zij in Nederland woonden, erfgenamen die een collectie Nederlandse dagboeken in hun bezit hebben, een correspondentie tussen schrijvers in het buitenland en Nederland of dagboekboeken over herinneringen aan Nederland.

Een jaar geleden, in de winter van 2021, kregen we een bericht uit Zuid-Frankrijk. Een erfgename, ik noem haar in dit blog maar Joelle, vroeg ons of wij belangstelling hadden in een grote koffer vol met dagboeken van haar moeder. De koffer was zo groot, dat de vraag was hoe we die vanuit de Dordogne naar Amsterdam kregen. Per post leek toch wel een enorme onderneming en brengen was ook niet mogelijk. Een van de archief en bibliotheek medewerkers zei vol enthousiasme tegen haar echtgenoot ‘we gaan hem gewoon ophalen’. Een gemaakt grapje mondde uiteindelijk uit in werkelijkheid. Samen gingen zij afgelopen zomer het avontuur aan om de koffer op te halen.

Bij aankomst werden ze heel hartelijk ontvangen door Joelle en haar echtgenoot Pierre. Ze besloten zelfs om een aantal keren af te spreken in het huis van de schenkster, om uitgebreid over de achtergrond van de collectie te praten. De collectie is heel omvangrijk. Als de Covid situatie het toelaat hopen we de collectie begin dit jaar in te schrijven. Daarna kunnen geïnteresseerde onderzoekers ermee aan de gang.

Foto’s en tekst: Meertens Instituut Amsterdam en het Nederlands Dagboekarchief Amsterdam

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

RECENTE BERICHTEN

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)