Bijzondere nieuwe aanwinsten

Het archief heeft weer bijzondere nieuwe aanwinsten ingeschreven op de inleverdag op 29 juli jl. Onder andere 20 kilo notitieschriften van iemand die vanaf haar veertiende bijna zestig jaar lang jaar een dagboek had bijgehouden. Zij woonde een groot deel van haar  – interessante en bewogen – leven in Australië. De familie trof de dagboeken na haar overlijden aan onder haar bed. Op de kaften stonden keurig de datums genoteerd.
Ook mochten we het boek dat u op onderstaande foto ziet in het archief onderbrengen:
vellum mapjeHet is een zakboekje met ca. 340 pagina’s handgeschreven memoires van de heer Gerrit L. (1840-1928), door hem genoteerd in zijn laatste levensjaren.  Gerrit L. voer als jonge lichtmatroos naar Kaapstad, werkte een tijdlang in de omgeving van Kaapstad als huis- en tuinknecht en als postkoetskoetsier en bivakkeerde bovendien een winter lang als robbenjager op de Crozet-eilanden bij de Zuidpool. Daarna voer hij via Londen naar Amsterdam, waar hij de rest van zijn leven als aannemer werkte. Hij maakte schaalmodellen van gebouwen en tekende ook graag bouwwerken met pen en krijt. Zijn mooie handschrift ziet u op de foto hieronder.
handschrift
Verder onder meer een hele stapel fijne reisbeschrijvingen, boeiende egodocumenten gevonden in  een kringloopwinkel, en poëziealbums. Binnenkort zullen we het Meertens Instituut om uitbreiding van onze kastruimte moeten vragen!

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)