Verschijnt ca. 3x p.j.

FOTO's

Veemgericht met ijzeren vrouwenbeeld (fragment uit reisverslag, 1850)

Uit het verslag van een jonge vrouw van haar huwelijksreis langs de Rijn, 1850:

“Bij het Paleis van den regerenden Groot Hertog van Baden.
—Onder de grond zijn hier nog de onderaardse gangen aanwezig waarin vroeger veemgericht gehouden werd. Met twee kaarsen gaat men hierin en beziet alzoo, de gevangenis, de plaats waar de gevangenen werden nedergelaten, alsmede van het ijzeren vrouwenbeeld waaronder een diepte van 90 voeten is. Men bragt de veroordeelde bij dit beeld hetwelk door geheime veren hare armen om hem sloeg en op een vreselijke wijze pijnigde en hare prooi loslatende viel deze in eene diepte van 90 voeten en vond zoo verder den dood.”

Collectie NDA.-o-o-o-


Het NDA is continu op zoek naar dagboeken, reisdagboeken, briefwisselingen en memoires uit het Nederlandse taalgebied. Dankzij het Nederlands Dagboekarchief gaan deze kostbare documenten niet verloren, maar krijgen zij via onderzoek en publicaties een tweede leven. Hebt u een document voor onze collectie - van uzelf of bv. uit een nalatenschap? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

AGENDA

Dag van het Dagboek
Ook dit jaar organiseren we weer een evenement tgv de internationale Dag van het Dagboek, en wel op 29 juni a.s. Hou onze website of nieuwsbrief in de gaten voor nadere info over het programma.

Inleverdag
Het NDA is continu op zoek naar dagboeken, reisdagboeken, briefwisselingen en memoires uit het Nederlandse taalgebied. Hebt u documenten voor onze collectie - van uzelf of bv. uit een nalatenschap? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@dagboekarchief.nl. U krijgt zsm antwoord via email.
Informatie over onze werkwijze.

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA! Uw steun is zeer welkom.
Meld u aan als vriend(in)