Reisjournalen van Emma Beer-Sieburgh naar het Nederlands Dagboekarchief

Via de bemiddeling van Carla van Beers van familiearchieven.nl verwierf het dagboekarchief een prachtige collectie reisjournalen van Emma Beer-Sieburgh. De reisdagboeken (41 banden) zijn meer dan twintig jaar lang in bewaring geweest bij een nicht van Emma in het Britse Whitstable. Carla van Beers haalde de dagboeken bij haar op.

Emma Beer-Sieburgh vierde van 1953 tot en met 1976 haar vakanties in het Verenigd Koninkrijk. In het dagelijks leven was ze lerares natuurkunde op een middelbare school, eerst in Dordrecht en daarna in Amsterdam. Van elke reis die ze maakte kwam er een verslag met uitgebreid beeldmateriaal. De 41 banden die ze achterliet bij haar overlijden in 1996 vormen te samen een mooi tijdsbeeld van een weduwe die het liefst alleen op reis ging om het culturele en literaire Engeland dat ze uit boeken kende met eigen ogen te zien en te ontdekken. De eerste jaren reisde ze met de trein, daarna kwam ze met haar auto uit Nederland.
Op 7 maart 2018 gaat de Familiearchieven-Servicedesk haar reisjournalen ophalen bij haar nicht in Whitstable. We rijden via de binnenwegen over het hobbelige asfalt en hopen dat het straks op de snelweg beter gesteld is met hoeveelheid gaten in de weg. Ik probeer me voor te stellen hoe Emma Beer-Sieburgh, een verwoed sigaretten rokende dame, met haar Austin door het Engelse landschap slingerde. Ongetwijfeld werd er toen nog niet zo hard gereden. Ik zie haar luid pratend achter het stuur zitten, ze vertelt Bunter, zoals ze haar auto noemde, welke route ze nemen. Bunter was de assistent detective van Lord Peter Wimsey een romanfiguur van Dorothy L. Sayers. De reis en de plekken waar ze ging overnachtingen stond al vast, ze had alles van te voren al uitgestippeld.
Halverwege de middag arriveren we in de sfeervolle, maar in deze tijd van het jaar, ijskoude badplaats aan de noordoost kant van Kent. Met de navigatie is het huis van haar nicht Eva Whiteley eenvoudig te vinden. Meer dan twintig jaar heeft zij de literaire Pelgrimages van de zus van haar moeder onder haar hoede gehad en nu schenkt ze deze aan het Nederlandse Dagboekarchief, zodat het niet verloren zal gaan en ze voor onderzoek gebruikt kunnen worden.
We brengen de reisboeken in onze VW-bus terug naar het continent, samen met de twee bijbehorende kaartenbakken waarin je op plaatsnaam van alles terug kunt vinden. Via de Eurotunnel bereiken we met de trein Noord Frankrijk. Emma Beer Sieburgh had, denk ik, ook wel over de zeebodem heen en weer willen gaan. Ergens in een van haar verslagen las ik dat zij haar auto op het vliegtuig naar Engeland zette. Dàt kunnen wij haar niet meer nadoen! Maar haar tochten zijn, omdat ze alles zo goed gedocumenteerd heeft, stuk voor stuk na te reizen. Het zal interessant zijn om te zien wat er in de afgelopen decennia wel of niet veranderd is.

Carla van Beers
Familiearchieven Servicedesk: voor informatie, bemiddeling en ondersteuning bij particuliere archiefvorming www.familiearchieven.nl

Hieronder een diashow met foto’s van de collectie Emma Beer-Sieburgh, gemaakt door Carla van Beers:

Emma Beer-Sieburgh
Emma Beer-Sieburgh
Emma Beer-Sieburgh
Emma Beer-Sieburgh
Emma Beer-Sieburgh
Emma Beer-Sieburgh
Emma Beer-Sieburgh
Emma Beer-Sieburgh
Emma Beer-Sieburgh
previous arrow
next arrow
Slider

Het Meertens Instituut bezit een collectie voornamen uit de nalatenschap van mevrouw Emma Sieburgh. Zij begon die in de Tweede Wereldoorlog te verzamelen omdat haar familie zich met het vervalsen van persoonsbewijzen voor joden bezig hield. Carla van Beers schreef een boek over de oorlogsjaren van Emma Sieburgh, Dingen die je niet weet.

COLLECTIE NEDERLANDS DAGBOEKARCHIEF

RECENTE BERICHTEN

STEUN HET NDA

Word vriend(in) van het NDA!
Meld u aan als vriend(in)